KISS:

Wat is de KISS methode. KISS staat voor Keep It Simple and Stupid. In de techniek betekent het dat we een router ook het werk van een router laten doen en niet dat van een firewall. De router is immers gemaakt om te routeren en een firewall is een andere discipline en dus ook een ander apparaat. Een mailserver draait dus ook geen website diensten, daar is deze simpleweg niet voor gemaakt. Zo draait de webserver geen email maar websites. Ook voor een DNS server en een SQL server zijn deze stellingen waar en we zullen er altijd voor te zorgen dat deze KISS methode nageleefd wordt.

Netwerkbeveiliging:

  • Als we een security scan uitvoeren, zijn we natuurlijk een beetje aan het ‘hacken’. Ethical hacking noemen we dat. Dus ‘hacken’ zonder kwade bedoelingen, slechts om ‘beveiligingsgaten’ aan te tonen. Een mooi voorbeeldje is het volgende:
  • Stel, ik voer een security test uit bij een willekeurig bedrijf. Ik zie daar een aantal ‘gaten’ … Ik zet dat netjes in een rapport en stuur dat per post aan de verantwoordelijke persoon binnen dat bedrijf. Is dit dan juridisch een poging tot (digitale) inbraak en dus strafbaar ?
  • Ik heb deze vraag gesteld aan zo’n 10 juristen. 5 van hen antwoordden volmondig JA. De andere 5 waren wat genuancerder door te zeggen “Dat ligt aan de intentie waarmee je dat doet ….”
  • Stel ik rijd met mijn auto door een willekeurige stad, door een willekeurige straat en stop bij een willekeurig huis. Parkeer mijn auto, draai ‘m netjes op slot en bel aan met de vraag: “Weet u dat uw bovenraampjes open staan ?” Is dit juridisch een poging tot inbraak ?
  • “Nee, natuurlijk niet …” antwoordden alle 10 juristen in koor ….
  • Mijn derde vraag was: “Wat doe ik technisch dan anders … ?”. Want ik zie vanaf de straat (internet) dat er een raampje open staat en ik weet dat wanneer ik mijn electronische ladder daar tegen aan zet, ik naar binnen kan klimmen nietwaar ….

En dat is wat we doen met de security test. Met uw toestemming kijken we welk raampje er open staat. We laten U zien wat er mis is en wat daarvan de risico’s zijn. Samen met u kunnen we dan ook naar een oplossing werken.